HELİKOPTERLİ ŞAP - HELİKOPTER BETON

Helikopterli beton, perdahlı beton ya da diğer adıyla endüstriyel zemin betonu son zamanlarda sık kullanılan uygulama biçimidir. Beton dökümü gerçekleştikten sonra perdah makinasıyla zemin düzeltilir. Helikopterli beton diye adlandırılmasının asıl sebebi ise beton zemin üstünde işlem yapan makinanın ucunun bir helikopter pervanesini andırmasıdır.

Peki perdah makinası beton zemine ne fayda sağlar?

Beton zeminin sızdırmazlık özelliği kazanmasında perdah makinası çok önemli rol oynar. Onun dışında zemine dayanıklılık, sağlamlık, aşınmazlık, parlaklık ve estetiklik katar.

Helikopterli, zemine uyguladığı baskıyla yüzeysel bir pürüzsüzlük oluşturur. Böylelikle betonun ömrünü uzatır, darbelere karşı güçlendirir.

Helikopterli ( Perdah Makinası) Beton Nerelerde Kullanılır ?

  • Endüstriyel zeminlerde,
  • Fabrika ya da büyük sanayi atölyelerinde,
  • Yollarda,
  • Kaldırımlarda,
  • Havalimanları,
  • Otopark tabanlarında,
  • Toplu konutlarda...

Perdahlama Uygulamasında Önemli Noktalar Nelerdir?

Yüzey Sertleştirici:

Yüzey sertleştiricinin kullanılması zorunludur. Eğer kaliteli ve sağlam bir zemin elde edilmek isteniyorsa yüzey sertleştirici olmazsa olmazdır. Yüzey sertleştirici uygulaması yapılmadan önce zemin iyice temizlenmelidir. Aksi halde yüzey sertleştiricinin etkili olması düşünülemez. Daha sonra betonun nemli olması gerekir. Beton suyunu çekene kadar işlem gerçekleşmez. Beton, suyu emdikten sonra helikopterli ile zemine dairesel baskılarla yüzey sertleştirici betonla bütünleştirilir. İşlem betonun parlaklığının artmasıyla sona erdirilir.

Tepsi Perdah Uygulaması:

Perdah makinasının ağzındaki uçlar değişebilir. Bıçak ya da tepsi diski takılabilir. Zemine dökülen betonun ardından tepsi diski takılarak betonun eşit yayılması sağlanır. Tepsi perdah, zemini pürüzlü bırakır. Tepsi perdahı zeminin sıklaşmasını sağlarken dayanıklılığını da artırır. Tepsi diski kullanıldıktan sonra bıçak takılır. Bıçak zeminin pürüzsüz hale gelmesini sağlar. Böylelikle daha parlak bir yüzey elde edilir.

Derz Kesme:

Derz kesimi , derz kesim makinasıyla yapılır. Beton döküldükten sonra en az 2 gün geçmiş olması gerekir. Derz kesimi, göz kararı yapılmaz! Belirli bir plan çerçevesinde, oranlayarak kesilir. 

Neden derz kesimi yapılır?

Derz kesimi bir önlemdir. Bir genleşme olduğunda beton bundan çok az etkilenmeli. Yani derz kesimi betonun ömrünü uzatmanın en kolay yoludur. Derzin derinliği betonun kalınlığına bağlı olarak değişir. Örneğin: 10 cm kalınlığındaki bir betonda derz derinliği en az 3 cm olmalıdır.

Derzler de kullanım amaçlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Bunlar depremden az etkilenmekten tutun; genleşmeye bağlı olarak kesilen derzlere kadar çeşitlidir.

Kaliteli bir beton için, derz kesimi şarttır!

Derz Dolgusu:

Derz dolgusu kesilen derzlerin arasının doldurulmasıdır. Beton döküldükten tam 4 hafta sonra uygulanabilir. Derz dolgusu yapılmadan önce, kesilen derzlerin içleri iyice temizlenmelidir. Tozlardan, moloz parçalarından arındırılmayan derzlerin dolgusu başarısızdır. Derz dolgusu, kimyasal bir karışımla hazırlanmış ya da hazır halde bulunan (poliüretan mastik) dolgu malzemeleri ile yapılmaktadır. Derz dolgusu elastik özellik taşımalıdır. Elastik ve sağlam olmalı.

Derz dolgular, her türlü kimyasala karşı dayanıklılık gösterebilmelidir.

Derz dolgusu yapılan, derzlerin bakım ve kontrolü de belirli sürelerle yapılmalıdır. 

E-Posta Gönder Teklif Formu 0534 829 93 60 WhatsApp İletişim